Over E-collar.be

Over E-collar.be

Deze website is een initiatief van Philippe Dhont, GoBobby.Be.
Het doel van deze website is om informatie te verstrekken over elektronische halsbanden voor honden.

Wat is een E-collar (of ondersteunende trainingshalsband)?

Een E-collar (Electronic collar of ondersteunende trainingshalsband) is een halsband die een vibratie,  elektrische stimulatie of geluid stuurt naar de hond met behulp van een afstandsbediening, door een gebruiker/trainer bediend. Het heeft 2 of meerdere contactpunten en stimuleert enkel de plaats waar de E-collar contact heeft.
Bij goed gebruik is het een communicatiemiddel dat zeer efficient is en vrijheid kan geven aan de hond of gebruikt kan worden voor andere trainingsdoeleinden.
Wanneer ecollar training op een goede manier wordt aangeleerd en de hond het signaal begrijpt, zal de hond erop reageren. Afhankelijk van de gevoeligheid van de hond wordt een correcte en verantwoorde level gekozen die -afhankelijk van de situatie en locatie-bijgeregeld kan worden.
De eerste E-collars hadden maar enkele standen met té grote verschillen in intensiteit tussen die standen (nog steeds vergelijkbaar met sommige goedkope “internet” modellen) maar de kwalitatieve E-collar is in de loop der jaren enorm geëvolueerd.
De manier van trainen is ook veranderd, de eerste E-collars werden  gebruikt om krachtig te corrigeren. Nu kunnen  e-collars ook gebruikt worden als communicatiemiddel om bepaalde instructies te versterken.
Het spreekt voor zich dat een e-collar van minder goede kwaliteit niet dezelfde mogelijkheden heeft om als communicatiemiddel gebruikt te worden en -technisch gezien- meestal van slechtere en goedkopere makelij is. In functie van de context kan er ook gewerkt worden met andere signalen zoals toon of vibratie. 

Waar kan je terecht voor meer informatie?

Indien je een kwalitatieve e-collar wilt gebruiken tijdens je trainingen kan je terecht bij een gecertificeerde trainer of iemand die hierin al veel ervaring heeft.
Wees kritisch over het type e-collar dat je aanschaft en de instructeur van wie je de training krijgt.
Indien je hierover vragen hebt kan je deze vrijblijvend stellen via het contactformulier, telefonisch of via iemand op de onderstaande lijst.

Gecertificeerde trainers

Momenteel werken we aan certificeringsprocedure. Gecertificeerde trainers hebben een degelijke opleiding genoten en voldoende ervaring om een ondersteunende trainingshalsband te gebruiken tijdens hun trainingen. 

Deze trainers implementeren de ondersteunende trainingshalsband als trainingsinstrument in een modern trainingsplan. 
Ze zijn gespecialiseerd in het bijsturen van probleemgedrag, verfijnen van gehoorzaamheidstraining, assistentiehonden, diensthonden etc…
Onderstaande trainers zijn thevens lid van https://ecollartrainers.be 

GoBobby hondentraining > Philippe Dhont – West-Vlaanderen – regio Brugge – https://GoBobby.be

Hondenschool De Snuffel > Jorn Claeys – West-Vlaanderen – regio Oudenburg – http://www.desnuffel.com/

Welke e-collar is goed en betrouwbaar ?

Wat je wilt vermijden is een e-collar met te weinig verschillende standen (ook levels genoemd) omdat die een te groot verschil hebben tussen die standen. Naar onze kennis en ervaring moet een e-collar minstens 16 tot 18 standen hebben.
Indien een E-collar te weinig standen heeft, dan is de eerste stand dikwijls al vrij sterk en het verschil tussen de standen onderling dus te groot.
Voor een uitgebreide beschrijving over enkele geteste merken verwijs ik naar het volgende rapport: E-collar elektrisch signaal
Zorg ervoor dat je je laat begeleiden bij aankoop van een e-collar en een A-Brand aankoopt. Volgende lijst bevat enkele A-brands maar is er niet tot gelimiteerd.

  • Martin System.
  • Garmin.
  • Dogtra.
  • e-collar Tech.
  • Sportdog.
  • Dogtrace.

Waar kopen en waar niet kopen?

Koop je e-collar bij een gecertificeerde trainer die er ervaring mee heeft EN NIET in een dierenwinkel die ze zonder enige vorm van begeleiding aanbiedt.

 

Aanbevelingen bij aankoop.

  • Koop je e-collar bij een gecertificeerde/ervaren hondentrainer!
  • Test de e-collar op jezelf (op je arm bijvoorbeeld) en als je vanaf de eerste stand al een krachtige stimulatie voelt, koop hem dan beter niet.
  • Indien je een merk of specifiek type uit bovenstaande lijst aankoopt, dan zit je kwalitatief al goed.  Opgelet! goed contact met de huid is zéér belangrijk (dikke ondervacht houdt kan het signaal blokkeren) en sommige merken hebben meer mogelijkheden die misschien beter van toepassing zijn voor jouw hond.

Aanbevelingen bij gebruik.

  • Gebruik een e-collar van goede kwaliteit.
  • Laat je bijstaan door een gecertificeerde trainer (in 2 tot 3 sessies kan het initiële e-collar gebruik uitgelegd worden).
  • Beperk het dagelijkse gebruik van de e-collar tot het noodzakelijke. Op deze manier voorkom je irritatie van de huid.
  • Zorg ervoor dat je bij honden met een dikkere ondervacht dikwijls (wekelijks) je hond borstel, eventueel enkel op de plaats waar de hond de e-collar draagt want de vacht kan het contact met de huid beperken. Het goede contact met de huid is zeer belangrijk om het signaal correct te kunnen overbrengen.
Scroll to Top