Over E-collar.be

Over E-collar.be

Deze website is een initiatief van Philippe Dhont, GoBobby.Be.
Het doel van deze website is om informatie te verstrekken over elektronische halsbanden voor honden.

Wat is een E-collar (of elektronische halsband)?

Een E-collar (Electronic collar of Elektronische halsband) is een halsband dat een vibratie,  elektrische stimulatie of geluid stuurt naar de hond met behulp van een afstandsbediening, door een gebruiker/trainer bedient. Het heeft 2 of meerdere contactpunten en stimuleert enkel de plaats waar de E-collar contact heeft.
Bij goed gebruik is het een communicatiemiddel dat zeer efficient is en vrijheid kan geven aan de hond of gebruikt kan worden voor andere trainingsdoeleinden.
Wanneer ecollar training op een goede manier wordt aangeleerd en de hond het signaal begrijpt, zal de hond erop reageren. Afhankelijk van de gevoeligheid van de hond wordt een correcte en verantwoorde level gekozen die -afhankelijk van de situatie en locatie-bijgeregeld kan worden.
De eerste E-collars hadden maar enkele standen met té grote verschillen in intensiteit tussen die standen (nog steeds vergelijkbaar met sommige goedkope “internet” modellen) maar de kwalitatieve E-collar is in de loop der jaren enorm geëvolueerd.
De manier van trainen is ook veranderd, de eerste E-collars werden  gebruikt om krachig te corrigeren. Nu kunnen  e-collars ook gebruikt worden als communicatiemiddel om bepaalde instructies te bekrachtigen, daarom niet specifiek op een hoge intensiteit.
Een E-collar van minder goede kwaliteit heeft niet de mogelijkheid om als communicatiemiddel gebruikt te worden en  is -technisch gezien- meestal van slechtere en goedkopere makelij. De ideale trainingsstand is voor elke hond en voor elke situatie anders, er kan ook aangeleerd worden om te reageren op enkel vibratie, geluidssignaal of een combinatie van de verschillende mogelijkheden.

Waar kan je terecht voor meer informatie?

Indien je een kwalitatieve e-collar wilt gebruiken tijdens je trainingen kan je terecht bij een gecertificeerde trainer of iemand die hierin al veel ervaring heeft.
Wees kritisch over het type e-collar dat je aanschaft en de instructeur van wie je de training krijgt.
Indien je hierover vragen hebt kan je deze vrijblijvend stellen via het contactformulier, telefonisch of via iemand op de onderstaande lijst.

Gecertificeerde trainers

Onderstaande trainers hebben een degelijke opleiding genoten en voldoende ervaring om een ondersteunende trainingshalsband te gebruiken tijdens hun trainingen. 
Indien de elektronische trainingshalsband een slecht instrument zou zijn zouden ze er niet meer werken. Deze trainers implementeren de elektronische halsband als trainingsinstrument in een modern trainingsplan. 
Ze zijn gespecialiseerd -maar niet gelimiteerd- in o.a. bijsturen van probleemgedrag, gehoorzaamheidstraining, competitietraining, honden voor persoonlijke bescherming, servicehonden, blinde of dove honden, detectiehonden,  etc…

GoBobby hondentraining > Philippe Dhont – West-Vlaanderen – regio Brugge – https://GoBobby.be

Saraïka hondentraining > Sarah Van der Mersch – Oost-Vlaanderen – http://Saraika.com

Hondenschool De Snuffel > Jorn Claeys – West-Vlaanderen – regio Oudenburg – http://www.desnuffel.com/

Motico hondentraining > Kenneth De Roose & Jana Vanderaerden – Heusden-Zolder – regio Limburg – https://motico.be/

Hans Verbruggen – Vlaams Brabant – regio Londerzeel – http://www.hansverbruggen.com/

Hondenhotel Gambino – Vlaams Brabant – regio Zemst – https://www.hondenhotel-gambino.be/

Welke e-collar is goed en betrouwbaar ?

Wat je wilt vermijden is een e-collar met te weinig verschillende standen (ook levels genoemd) omdat die een te groot verschil hebben tussen die standen. Naar onze kennis en ervaring moet een e-collar minstens 16 tot 18 standen hebben (met uitzondering van de Martin System TT4FK, maar daar is een goede reden voor).
Indien een E-collar te weinig standen heeft, dan is de eerste stand al vrij sterk en het verschil tussen de standen onderling dus te groot.
Voor een uitgebreide beschrijving over enkele geteste merken verwijs ik naar het volgende rapport: E-collar elektrisch signaal
Volgende lijst van e-collar merken hebben we zelf getest en hebben we uitgebreide ervaring mee (de score die ik eraan koppel is volgens onze eigen ervaring en studie en mogelijks niet vergelijkbaar met die van de specifieke merken zelf):

 • Martin System Chameleon II – A SCORE – https://shop.gobobby.be/product/pt-3000-fingerkick-chameleon-ii-halsband/
  Deze e-collar is technologisch zeer geavanceerd, de halsband is zeer compact en het contact met de huid is perfect omwille van de feather contacpunten die je kan gebruiken.
 • Martin System PT 3000 – A SCORE – https://shop.gobobby.be/product/micro-collar-pt-3000/
  Bij de PT 3000 wordt een micro-collar gebruikt waar je kan zien dat je contact hebt met de huid. Een slecht contact met de huid is het grootste probleem bij E-collars.
  De technologie in de micro-collar en de Chameleon II is dezelfde, de Chameleon II is enkel een veel compactere halsband waar je ook “feather” contactpunten op kan plaatsen.
 • Martin System TT4FK – A SCORE– https://shop.gobobby.be/product/tt4fk-fingerkick-micro-collar-ontvanger/
  Dit is een iets goedkoper model dan de PT 3000 met 1 bedieningsknop (bij de PT 3000 kan je er 4 gebruiken in 4 masters mode).
  De TT4FK is echter een zeer goed product met enkel 9 verschillende standen. In theorie zou ik dit te weinig vinden maar deze 8 standen zijn dezelfde als de eerste 8 standen van de PT 3000. Stand 9 is identiek aan stand 11 van de PT 3000.
 • Chameleon Extenders – A SCORE –  https://shop.gobobby.be/product/chameleon-extenders-cems-small-bundel/
  De Chameleon Extenders is een halsband waar je de Martin System micro-collar op kan bevestigen alsook e-collars van andere merken zoals die van Garmin, Dogtra, Topdog, E-collar tech.
  Op de Chameleon Extenders kan je ook de feather contactpunten bevestigen.
  Dus, de Chameleon Extenders is een halsband ZONDER elektronica waar je je eigen e-collar op kan bevestigen.
  De bedoeling ervan is om beter contact met de huid te hebben, goed contact met de huid is 1 van de allerbelangrijkste zaken!
  Met dit product kan je je eigen e-collar (van een ander merk) dus opwaarderen en doordat je een beter contact zal hebben met de huid zal je ook een betere communicatie hebben met je hond.
 • Dogtra – B SCORE (NCP 620 en ARC 800 zijn uitvoerig getest) – https://shop.gobobby.be/
  Dogtra is een goed product aan een goede prijs, een goed resultaat heb je vooral bij kortharige honden omwille van de gewone contactpunten.
  Je hebt er géén zicht op als je wel goed contact hebt, deze e-collar is niet zo technologisch dat dit mogelijk is.
  De producten van Dogtra zijn zeer stevig, zeer robuust en goedkoper dan bijvoorbeeld Martin System maar de technologische mogelijkheden zijn ook minder geavanceerd.
 • Garmin – B SCORE – http://www.garmin.com/nl-BE/learning-center/dog-obedience-training
  Garmin is thevens een ok product aan een goede prijs, opnieuw vooral te gebruiken bij kortharige honden omwille van de gewone contactpunten.
  Hier geldt ook dat je hebt er géén zicht op hebt als je wel goed contact hebt met de huid.
  De producten van Garmin zijn ook zeer stevig en robuust en goedkoper dan bijvoorbeeld Martin System maar de technologische mogelijkheden zijn ook hier minder geavanceerd..

 • E-collar tech – C SCORE– https://www.ecollar.com.
  De E-collar tech mini-educator is een product die voornamelijk in USA wordt gebruikt, in België vind je ze niet zoveel.
  Onze leverancier in Duitsland verdeelt het zelf helemaal niet omwille van problemen met interferentie, de verdeling van de mini educator is er verboden door de overheid.
  De Pro educator wordt dan wel door hen verkocht maar met de pro educator zijn er instellingen in de software die niet werken zoals het hoort (toon – vibratie – stimulatie samen). Dit hebben we zelf getest en ondervonden met 3 verschillende nieuwe toestellen. 
  Bij E-collar tech is de instelknop naar onze mening & ervaring ook te gevoelig, je moet er maar tegen tikken en het verspringt al.
 • Petsafe – F SCORE – De Petsafe e-collar die we hebben getest had 8 standen en stand 1 was al te sterk.
  Bij deze e-collar kan je onmogelijk spreken over communicatie, de prikkel is daarvoor te sterk.
 • Andere merken – F SCORE -Merken  die je via internet kan kopen aan goedkope prijzen zijn naar onze kennis en ervaring niet kwalitatief genoeg om te gebruiken.

Martin System en Chameleon (Chameleon is thevens een product van Martin System) zijn de elektronische halsbanden die qua technologische vooruitgang het verst staan maar als je met een Chameleon Extenders MET feather contactpunten werkt, dan kan je je e-collar van een ander merk opwaarderen en zodoende ook een goede communicatie tot stand brengen.

Waar kopen en waar niet kopen?

Koop je e-collar bij een trainer die er ervaring mee heeft, je uitleg EN training kan geven.
Koop je e-collar NIET in dierenwinkels die ze achter de toonbank hebben liggen en je theoretisch wat uitleg geven over hoe je het moet gebruiken want dat werkt in de meeste gevallen niet goed.

Aanbevelingen bij aankoop.

 • Koop je e-collar bij een gecertificeerde/ervaren hondentrainer!
 • Test de e-collar op jezelf (op je arm bijvoorbeeld) en als je vanaf de eerste stand al een krachtige stimulatie voelt, koop hem dan beter niet.
 • Indien je een merk of specifiek type uit bovenstaande lijst aankoopt, dan zit je kwalitatief al goed maar opgelet, goed contact met de huid is zéér belangrijk!
 • Indien je twijfels hebt kan je mij contacteren.

Aanbevelingen bij gebruik.

 • Gebruik een e-collar van goede kwaliteit.
 • Laat je bijstaan in de training door een gecertificeerde/ervaren trainer (in 2 tot 3 sessies kan het initiële e-collar gebruik uitgelegd worden).
 • Laat de e-collar niet te lang aangespannen rond de hond zijn nek met de gewone meegeleverde halsband, gebruik liever een bungee halsband voor meer comfort – https://shop.gobobby.be/product-categorie/bungee-halsband/.
  De bungee halsband is een halsband ter vervanging van je huidige e-collar halsband die bij je e-collar is meegeleverd.
  Deze halsband kan uitrekken en is daardoor veel comfortabeler dan de gewone halsband die is meegeleverd en zorgt voor een grotere bewegingsvrijheid.

  Doordat deze halsband kan uitrekken verhoogt ook de goede connectiviteit tussen de contactpennen en de huid tijdens uw training, je hond blijft immers niet in 1 positie stilzitten.
  De bungee collar kan je lager op de nek kan plaatsen, stabiliseert zichzelf, is zeer gemakkelijk om aan en uit te doen bij alle honden (kort haar, lang haar), losser of vaster te maken en de ideale add-on om ervoor te zorgen dat je hond niet e-collar wijs wordt doordat je zeer makkelijk de halsband losser kan maken en daardoor langere tijd kan aan laten met veel comfort en een grote beweginsvrijheid. Deze bungee halsbanden kunnen gebruikt worden met alle e-collar merken.
 • Zorg ervoor dat je dikwijls (wekelijks) je hond kamt (kortharige en langharige honden), eventueel enkel op de plaats waar de hond de e-collar draagt. De vacht blokkeert namelijk het contact met de huid. Om goed & positief te kunnen trainen met een e-collar heb je goed contact nodig, slecht contact kan veroorzaakt worden door haar dat het signaal blokkeert.
  Het is de bedoeling dat de hond het e-collar signaal niet als aversief ervaart, indien vacht het signaal blokkeert (of indien je een e-collar hebt van slechte kwaliteit) kan dit wel zo zijn en spreken we niet over goede e-collar communicatie.
Scroll to Top