Praktijk

Welke e-collar is goed en betrouwbaar ?

Wat je absoluut wilt vermijden is een e-collar met te weinig verschillende standen, naar mijn ervaring moet een e-collar minstens 16 tot 18 standen hebben.
Indien een E-collar te weinig standen heeft, dan is de eerste stand al vrij sterk en het verschil tussen de standen onderling te groot.
Thevens is het ook zo dat je ook enkel de vibratiefunctie of toon kan gebruiken indien je dat wenst.

Voor een uitgebreide beschrijving over enkele geteste merken verwijs ik naar het volgende rapport: E-collar elektrisch signaal
In het kort kan ik volgende e-collars aanbevelen waar ik uitgebreide ervaring mee heb:

 • Chameleon II – https://www.bartbellonshop.com/
 • Martin System PT 3000 – http://www.martinsystem.com/index.php?lg=nl
 • Dogtra (NCP 620 en ARC 800 zijn uitvoerig getest) – https://www.dogtra.com/
 • Garmin – http://www.garmin.com/nl-BE/learning-center/dog-obedience-training
 • E-collar tech – https://www.ecollar.com/

Martin System en Chameleon zijn de elektronische halsbanden die qua technologische vooruitgang het verst staan.

Aanbevelingen bij aankoop

Indien je wilt overgaan tot de aankoop van een e-collar zijn volgende zaken belangrijk:

 • Koop je e-collar bij een gecertificeerde/ervaren hondentrainer!
 • Test de e-collar op jezelf (op je arm bijvoorbeeld) en als je vanaf de eerste stand al een krachtige stimulatie voelt, koop hem dan NIET!
 • Indien je een merk of specifiek type uit bovenstaande lijst aankoopt, dan zit je kwalitatief al goed.
  Er kunnen andere kwalitatieve merken bestaan maar opgenoemde zijn zeer gekend, bij Martin System hebben ze ook e-collars met maar 9 standen, deze raad ik niet aan.
 • Indien je twijfels hebt kan je mij contacteren.

Aanbevelingen bij gebruik

 • Gebruik een e-collar van goede kwaliteit.
 • Laat je bijstaan in de training door een gecertificeerde/ervaren trainer (in 2 tot 3 sessies kan het initiële e-collar gebruik uitgelegd worden).
 • Laat de e-collar niet te lang aangespannen rond de hond zijn nek met de gewone meegeleverde halsband.
  Indien je de mogelijkheid wilt hebben om de e-collar langer rond de hond zijn nek te houden in een ontspannen positie heb je een andere halsband nodig zoals de bungee halsband.

  • De bungee halsband is een halsband ter vervanging van uw huidige e-collar halsband die bij uw e-collar is meegeleverd.
   Deze halsband kan uitrekken en is daardoor veel comfortabeler dan de gewone halsband die is meegeleverd en zorgt voor een grotere bewegingsvrijheid.
   Doordat deze halsband kan uitrekken verhoogt ook de goede connectiviteit tussen de contactpennen en de huid tijdens uw training, uw hond blijft immers niet in 1 positie stilzitten.
   De bungee collar kan u lager op de nek kan plaatsen, stabiliseert zichzelf, is zeer gemakkelijk om aan en uit te doen bij alle honden (kort haar, lang haar), losser of vaster te maken en de ideale add-on om ervoor te zorgen dat je hond NIET e-collar wijs wordt doordat je zeer makkelijk de halsband losser kan maken en daardoor langere tijd kan aan laten met veel comfort en een grote beweginsvrijheid.
   Deze bungee halsbanden kunnen gebruikt worden met alle e-collar merken.De bungee halsbanden kan je op internet vinden en kopen (bijvoorbeeld Amazon) ofwel via volgende link Bungee halsbanden
 • Zorg ervoor dat je dikwijls (wekelijks) je hond kamt (kortharige en langharige honden), eventueel enkel op de plaats waar de hond de e-collar draagt.
  Om goed & positief te kunnen trainen met een e-collar heb je goed contact nodig, slecht contact kan veroorzaakt worden door haar dat het signaal blokkeert.
  Het is de bedoeling dat de hond het e-collar signaal niet als aversief ervaart, indien vacht het signaal blokkeert kan je ongewenst resultaat bekomen.
Scroll to Top